Op reis naar Frankrijk: 1978

Louis  Detiége (Wieke Post) was onze bastuba in de jaren ’70. Als jonge man vluchtte Louis naar Frankrijk voor het oorlogsgeweld in 1940. Hij kwam terecht in Any, een dorpje in noord Frankrijk. Vier jaar verbleef hij daar en maakte zich daar nuttig als koster-organist bij pastoor Degraaf.

In ’75 ging het St. Cecilia koor Bierbeek, waar Louis bij zong, al eens de mis op luisteren. Zo bepaalde het lot dat ze in 1978 , samen met de harmonie er de eerste communie op luisterden. De 72 jarige pastoor was zo gelukkig, dat hij zijn mis niet meer kon verder zetten!

We lezen in een krantenartikel van toen: “Het was pastoor Degraaf te veel. Hij moest meester Van Aerschot de kommunie laten geven en Louis Detiège het offer laten leiden, want het snoerde zijn keel dicht!”

Van de kerk gingen we met muziek naar het gemeentehuis, waar de burgemeester een toespraak hield. De warmte en de champagne zorgden er voor dat de kermis stemming er al vroeg in zat.
‘s Middags kregen we, achter de plaatselijke superette (een winkeltje), een warme maaltijd aangeboden. En in de namiddag volgde uiteindelijk een concert op het dorpsplein. Hier speelde eerst de jeugd, en de grote fanfare sloot af.
Het dorpje was op zo een volkstoeloop duidelijk niet voorzien. Dat bleek toen het enige caféetje dat het dorp rijk was, tijdelijk de deuren moest sluiten om een nieuwe voorraad aan te halen.

Twee jaar later, op 26 okt., zouden we dit nog eens over doen om het 40 jaar priesterschap te vieren maar nu met Paul De Vroey als dirigent.
Ongeveer 14 dagen na ons tweede bezoek aan pastoor Degraaf, overleed de gezegende man echter op 74 jarige leeftijd.
De uitvaartmis werd voorgegaan door onze Deken, De Kelver, en gezongen door ons mannenkoor.

René Laevens (met de spraakmakende initialen RE LA) – de dirigent van de jeugdfanfare

PS: Ook in 1978  gingen voor het eerst vier jongeren naar het jeugdsolisten tornooi. Herman, Ria en Johan Cokelaere en Carin Drappier verdedigden onze kleuren. Het tornooi ging door in de Borre  en het was onze jeugdfanfare die voor de muzikale intermezzo’s instond. Dat jaar werden er ook twee rechtse hoorns, met ventielen aangekocht, ter waarde van 42489fr( 1062 Euro). De begunstigden waren onze Jos en Jean-Pierre.

Op de foto hierboven, zien we van links naar rechts:

• Richard Tonné ( tuba)
  • Jan Van Laer (cavalerie trombone)
  • Jean Tonné( tuba)
  • Jul Tonné ( tuba)
  • Louis Detiége (sousafoon)
Jean-Paul G

1 reactie

• Guido Mortelmans Reageer

Fijn om nog eens iets van je te horen Hoe gaat het met jullie? met de kinderen en kleinkinderen?

150 jaar K.H.Vossem’s Voerezonen

Op 15 mei zijn we uitgenodigd om een optreden te verzorgen tijdens het feestweekend van de K.H.Vossem’s Voerezonen. In dit artikel kan je lezen wat er allemaal staat te gebeuren tijdens dit jubileumweekend.

Jaarmis en JAV

Geen repetities in januari en februari, gelukkig konden we wel samen komen voor de jaarmis van St.-Hilarius en met een klein beetje uitstel voor een aangepast JAV

Samen op avontuur

Sinds februari staat Thijs Boehme niet alleen op zondag op het dirigeerpodium maar ook regelmatig eens op vrijdag om te werken aan het stuk “The Quest” van Robert. W. Smith. Wie is Thijs weer en wat heeft hij te maken met windmolens? Lees dit hier.

Uit de bestuurskamer – april/2022

Om onze leden beter op de hoogte te houden van de dagelijkse werking van onze Harmonie, gaan we terug op regelmatige basis wat korte, belangrijke updates uit de bestuurskamer vermelden. Hierbij de eerste digitale editie! O.a familiefeest, zomerstop, zomeruitstap, leden- en instrumentenbeheer komen hier aan bod.