De vertraagde pas

De vertraagde pas !

Wat vroeger gewoon was in de fanfare wereld, daar moet nu een specialist uit Nederland, voor overkomen. Zo leerden we eind augustus onder deskundige leiding van tambour-major John Punot “de vertraagde pas”. Tijdens onze jaarlijske deelname in de stoet der jaartallen konden we zo ook dit jaar weer grote ogen slagen.

Tot ongeveer 50 jaar terug, bestond de helft van onze harmonie activiteiten uit processies en begrafenissen muzikaal te begeleiden. We werden tot in leuven toe gevraagd om processies te begeleiden (o.a. in St Kwinten, op de Naamsestraat). En ieder lid van de vereniging kreeg toen een muzikale begeleiding naar zijn laatste rustplaats.

Ook later, als er al lang geen processie meer uit gingen in Bierbeek, verleerden we het marcheren niet. Zo kreeg onze jeugdharmonie een aanvraag, om in Kerkom de processie te begeleiden. Ze namen de uitdaging aan en moesten dan ook de processie pas of vertraagde pas aanleren. Onder leiding van hun dirigent, Ivo Versin, samen met de de peter van de jeugdharmon, Vital Vanderwegen (de John van toen) ,werd op de parking van de Borre duchtig geoefend. Niet voor acht maten, maar gedurende de volledige processie.

Nu zoveel jaar later, maakt de harmonie er terug een erezaak van om het marcheren op straat te herwaarderen. Het examen, de stoet van de jaartallen in Leuven was aan de goedkeurende blikken van het publiek te zien, geslaagd met grote onderscheiding!

Er kon zelfs na de stoet nog een snelcursus “stappen met muziek” af, voor een bevriende harmonie.

In onze beginnende jaren was voor Jean-Pierre Tonné en mij de processie onze vuurdoop. Ons eerste openbaar optreden en dit direct met “vertraagde pas”!!! We waren dan ook zo fier als ne gieter, want, heel Bierbeek was op zo’n processies aanwezig. Naar de toekomst toe kan het misschien een idee zijn om de J.H. ook te betrekken bij de staprepetities en de stoet door Leuven. En wie weet slaagt deze ervaring dan bij onze starten de muzikanten zo aan als bij mij indertijd met al dat volk langs de straat.

Jean-Paul G

Jean-Paul G

Laat een berichtje achter

Harmonie Bierbeek

Door zichzelf regelmatig heruit te vinden en voort te bouwen op zijn sterktes, tracht de harmonie een bloeiende vereniging te blijven. Hierbij wordt ieder jaar een gevarieerd en uitdagende programma aangeboden en vormt de harmonie een inclusieve vereniging van muzikanten, vrijwilligers en sympathisanten.

Recent Nieuws

Op reis naar Frankrijk: 1978

Jean-Paul hield vanaf de start bij zijn harmonie een uitgebreid logboek/dagboek bij. Geregeld duiken we zo terug in de rijke geschiedenis van de harmonie.
Herken jij de muzikanten in het dorpje Any in Frankrijk?

Meer info >>

150 jaar K.H.Vossem’s Voerezonen

Op 15 mei zijn we uitgenodigd om een optreden te verzorgen tijdens het feestweekend van de K.H.Vossem’s Voerezonen. In dit artikel kan je lezen wat er allemaal staat te gebeuren tijdens dit jubileumweekend.

Meer info >>

Jaarmis en JAV

Geen repetities in januari en februari, gelukkig konden we wel samen komen voor de jaarmis van St.-Hilarius en met een klein beetje uitstel voor een aangepast JAV

Meer info >>

Samen op avontuur

Sinds februari staat Thijs Boehme niet alleen op zondag op het dirigeerpodium maar ook regelmatig eens op vrijdag om te werken aan het stuk “The Quest” van Robert. W. Smith. Wie is Thijs weer en wat heeft hij te maken met windmolens? Lees dit hier.

Meer info >>

Uit de bestuurskamer – april/2022

Om onze leden beter op de hoogte te houden van de dagelijkse werking van onze Harmonie, gaan we terug op regelmatige basis wat korte, belangrijke updates uit de bestuurskamer vermelden. Hierbij de eerste digitale editie! O.a familiefeest, zomerstop, zomeruitstap, leden- en instrumentenbeheer komen hier aan bod.

Meer info >>

Leden gedeelte

De muziek zit niet in de noten, maar in de stiltes ertussen

  Inschrijven voor nieuwsbrief

  E-mail

  bestuur@harmoniebierbeek.be

  E-mail

  bestuur@harmoniebierbeek.be

  Rekening

  BE39 3300 1211 1819 BIC: BBRUBEBB

  bellen?

  ( +32) 495 70 38 66

  contact

  Neem contact op om je foto’s te kunnen delen

  logo